Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2007 16:47 - Мистерията на призрачния кораб “Мари Селест”
Автор: ve6terkata Категория: Други   
Прочетен: 1084 Коментари: 0 Гласове:
0



imageТърговският платноход - Дей Грация, срещнал близо до Азорските острови странен, като че ли блуждаещ кораб. Морето било напълно спокойно. Нищо освен кораба на хоризонта.

Това се случва през 1872 г. Търговският платноход “Дей Грация” срещнал близо до Азорските острови странен, като че ли блуждаещ кораб. Морето било напълно спокойно. Нищо освен кораба на хоризонта. А този кораб бил английската бригантина “Мари Селест”, която плувала бавно с напълно опънати платна.
Когато платноходът стигнал до бригантината, моряците от “Дей Грация” скочили на палубата. За тяхно огромно учудване се оказало, че корабът е безлюден. Нямало съмнение обаче, че екипажът му го бил изоставил наскоро. На палубата още съхнело бельо, на масата имало чаши с топъл чай, а също лули, които още димели.
На бригантината не липсвала нито една от спасителните лодки и моряците от “Дей Грация” започнали да оглеждат морето, за да видят някакво плуващо тяло или някаква друга следа, която да изясни съдбата на “Мари Селест”. Но морето било пусто и тихо.
imageВторият офицер на “Дей Грация” Оливър Дево по-късно дал показания, че всичко изглеждало така, като че ли екипажът е напуснал кораба в голяма паника.
По време на пътуването капитанът на “Мари Селест” бил придружаван от съпругата и дъщеря си. Изглежда само те взели със себе си малко от личните си вещи. Липсвали също документите на кораба и хронометърът. Затова пък бил останал недокоснат товарът на “Мари Селест”. И то не какъв да е товар, а 1500 бъчви чист алкохол!
Следователно не можело и дума да става, че корабът и екипажът му са станали жертва на пиратско нападение. Нито един порядъчен пират не би пренебрегнал такъв съблазнителен товар. На кораба нямало и следа от борба или бунт.
С две думи, пълна загадка!
Разбира се, властите провели старателно разследване. Специална комисия подробно изследвала кораба и установила още няколко изумителни факта.
На палубата на “Мари Селест” били открити следи, свидетелстващи за това, че корабът вероятно се е блъснал в нещо непознато. Следите били от надраскване, направено от някакъв остър или режещ предмет, при това те се виждали от всички страни на височина около 50 см. над ватерлинията.
imageМоже би някакъв кораб се е приближил опасно близко до “Мари Селест”? Този тайнствен кораб би трябвало да бъде нещо от рода на подводница (през 1872 г.!), за да може след като отвлече екипажа на бригантината, да изчезне толкова бързо, че от “Дей Грация” никой нищо да не забележи.
Освен това от дясната страна на кораба бил открит дълъг прорез, чиито произход било невъзможно да се установи. Той не бил направен с никой от познатите дотогава уреди и инструменти.
Тъй като не намерила логично обяснение на цялата история, прокуратурата хвърлила подозрението върху капитана на “Дей Грация” – Мурхаус и, разбира се, на целия екипаж. Заподозрели ги в убийство на екипажа на “Мари Селест”, а целта на това убийство била да бъде получена наградата за откриването на дрейфуващ кораб и неговият товар. Като се има предвид и едното, и другото, наградата нямало да бъде малка!
Следствието по делото било прекратено, но в продължение на 14 години екипажът на “Дей Грация” не можел да отхвърли подозрението. Едва през 1886 г. били обявени резултатите от лабораторните изследвания, които установили, че никъде не са намерени следи от престъпление.


Тагове:   Мари,   Мистерията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ve6terkata
Категория: Други
Прочетен: 181789
Постинги: 59
Коментари: 39
Гласове: 859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол