Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2008 14:59 - Езеро крие тайната на Тунгуския метеорит
Автор: ve6terkata Категория: Други   
Прочетен: 1245 Коментари: 1 Гласове:
0



Езеро крие тайната на Тунгуския метеорит Кълбовидна мълния или космически кораб са останалите теории
Кълбовидна мълния, катастрофирал кораб на извънземни или ядро на комета - това са малка част от хипотезите, които и до днес витаят около Тунгуския метеорит. По повод 100 години от неговото съприкосновение със Земята, които се навършват на 30 юни, учените отново започнаха задочна "битка" за вероятността на различните теории. Ако същността на явлението обаче все още не може да бъде уточнена категорично, то поне е ясно мястото, на което пада. То бе потвърдено от руски учени, след като преди няколко месеца италиански изследователи обявиха, че тайната на космическия "пришълец" е в езерото Чеко, което се намира на 8 км северозападно от центъра на разрушението.
 
  image
Леонид Кулик организира първата експедиция в Тунгуската гора през 1927 г. И до днес мнозина изследователи гадаят какво би станало, ако подобна огнена топка навлезе в атмосферата на Земята отново. При положение че енергията й се равнява на 1000 атомни бомби от Хирошима, тя вероятно би погубила милиони хора. Както е известно, на 30 юни 1908 г. всички сеизмографски станции в Европа регистрират силно раздвижване на земната кора, а взривната вълна, която се разпространява със скоростта на звука, след 5 часа достига Берлин, след 8 часа - Вашингтон, и след 30 часа - отново в Берлин, след като е обиколила земното кълбо.
 Затова днес е повече от странно, че взривът в тайгата, който разтърсва планетата, тогава не предизвиква голямо внимание в научните среди.
 Изследователите насочват погледа си към Тунгуска едва през 1921 г., когато съветският физик Леонид Кулик започва да разпитва очевидци на събитието. "Изведнъж удари силно гръм - разказват те, - земята започна да се гърчи дърветата да падат, а клоните да горят. Беше толкова горещо, че можеше да изгориш..."
 Заради все по-нарастващия интерес към мистериозното събитие през 1927 г. е организирана първата експедиция в района на гората.
 Леонид Кулик е повече от шокиран. "Не се виждаше и помен от гора - записва той в дневника си, - всичко е повалено и опожарено, а около тази ивица от мъртва площ се е надигнала млада двадесетгодишна горица... И на човек му става страшно, когато вижда двадесетметрови великани, пречупени наполовина и с надалеч отхвърлени върхове."
 Екипът на Кулик стига до извода, че устието на река Чугурма е мястото на падане на кометата, тъй като там пораженията са най-драстични. Дълги години се смята, че точно там трябва да се търси разковничето на събитието.
 Най-новите проучвания обаче оборват напълно това твърдение. Според Джузепе Лонго, физик от Университета в Болоня, езерото Чеко крие тайната на Тунгуския метеорит.
 Според него формата на езерото е точно като на кратер от сблъсък с кълбовиден обект. При това научният екип засича сеизмични вълни на 10 м от повърхността, които се отразяват от нещо, засега неизвестно точно какво.
 Чрез проучване със сонарни и компютърни технологии е установена и точната форма на езерото, чиято уникална форма навежда учените на мисълта, че може би точно там е погребан тайнственият метеорит.
 За разочарование на изследователите обаче от него не е намерено нищо, дори най-малките отломки.
 Даже и с най-скъпата сондажна техника през изминалите десетилетия не са открити частици от кометата. Това дава основание на скептиците да твърдят, че не е имало никакъв метеорит, а кратерите са естествени природни образувания.
 Открито е друго - миниатюрни силикатни частици в почвата, и според астрономите това е доказателство за космическия им произход.
 Такива прашинки обаче са намерени и в други части на Земята и вероятно те не са нищо повече от метеоритен прах, който е чест "гостенин" на планетата.
 Това дава основание на някои изследователи да предположат, че тайнствената комета, която се разбива преди 100 години, е може би кораб с извънземни катастрофирали в резултат на ядрен взрив. Тази идея има много привърженици, колкото и необичайна да изглежда на пръв поглед. Тя бе потвърдена още през 1965 г. от трима американски физици, които твърдят, че нивото на радиоактивност е нараснало достатъчно рязко, за да може за виновник да бъде посочено ядрено кълбо. За тази цел дори е изследвана дървесината на дърветата в цялата околност и е открито повишено съдържание на радиоактивен въглерод. Тази теория предизвика нови спорове и преди няколко години, след като отново бяха проведени прецизни проучвания.
 Други учени обаче са категорични, че метеоритът не е нищо повече от мощен лазерен лъч, насочен неизвестно от кого и разпръснал се в пространството.
 А според най-смелите хипотези огнената топка не е намерена просто защото е рикоширала в Земята и отново е поела към Космоса... Каква е истината, е трудно да се каже, но е безспорно едно: че ако тайнствената комета е била навлязла в атмосферата малко по-късно, е щяла да се взриви точно над Санкт Петербург...
 Людмила ГАБРОВСКА


Тагове:   езеро,


Гласувай:
0



1. penchoan - Тунгуският метеорит е комета
12.06.2010 22:36
Тунгуският метеорит представлява комета, образувала се в резултат на слънчево изригване през месец февруари 1908 година. Изригването е документирано от астрономи на 28 февруари 1908 г. Основият състав на кометата е водород, който се самозапалва при навлизане с голяма скорост в атмосферата. Получава се имплозия над повърхността на Земята и се отделя вода, а вследствие на мощното сгъстяване, последва експлозия, която унищожава гората в радиус от около 20 километра..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ve6terkata
Категория: Други
Прочетен: 181750
Постинги: 59
Коментари: 39
Гласове: 859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол