Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2008 15:49 - Феноменът спонтанно човешко самозапалване
Автор: ve6terkata Категория: Други   
Прочетен: 1348 Коментари: 1 Гласове:
0



 

 

image

Стотици са мистериозните случаи, на които науката не може да даде правдоподобно обяснение. В началото на ХХІ в., когато всеки ден съвременните технологии ни изненадват с нещо ново, все по-често се сблъскваме с феноменални загадки, подкопаващи нашето самодоволство, че всичко е научно доказано и каталогизирано.

Възможно ли е човешкото тяло да избухне в пламъци от само себе си и да се превърне в прах за няколко минути? Един бивш полицай, експерт по съдебна медицина, представя доказателства: възможно е!

Студен януарски ден на 1980 г. Агентът от научната полиция към Департамента за криминални разследвания на Великобритания Джон Хаймер разследва случай на смърт от изгаряне. В жилището на жертвата е топло и влажно. От мебелите струи странна оранжево-червеникава светлина. На килима Хаймер забелязва купчина бяла пепел - тялото. От единия край на пепелта се подават крака, а от другия почернял череп. Това е всичко, което е останало от 73-годишния Хенри Томас. imageimageС изключение на част от креслото с дървена рамка, на което бедният Томас е седял, нищо друго в стаята не било изгоряло. Оранжева луменисценция се прецеждала през лепкав слой изпарена и кондензирана плът, прилепнал към всеки предмет в стаята. Килимът и мокетът под трупа били овъглени само до границата на масата пепел.

Установено било, че креслото е горяло само при досега с тялото. След падането на овъглените човешки останки на пода нищо друго в стаята не се е запалило. Само тялото е продължило да гори, докато се превърне в купчина бял прах.

Съдебният лекар изказал хипотезата, че непушачът Томас случайно е паднал с главата надолу в камината, след което е седнал в креслото пред телевизора, горейки спокойно до смъртта си. Но камината не била запалена!

Хаймер бил поразен, че тази абсурдна реконструкция на фактите била официално приета. Той бил убеден, че се е сблъскал със случай на спонтанно човешко "вътрешно" изгаряне. Уведомил за това началниците си, които обаче отхвърлили тезата му като фантастична.

Как е започнало изгарянето на тялото? Защо в стаята не е изгоряло нищо друго, докато трупът на Томас се е превръщал в пепел? Хипотезата за спонтанното изгаряне на човешкото тяло предоставя отговори на тези въпроси. Но има ли доказателства за съществуването на този феномен?

image

- Само във Великобритания всяка година има близо 200 случая на спонтанно човешко изгаряне! - твърди днес Джон Хаймер.

Важен аргумент в полза на неговата теза е фактът, че дори пещите на крематориумите не успяват да изпепелят напълно труповете. Изгорените кости се смилат със специални машини. А прахът, който се получава, е сив, а не бял. Бялата прах на самоизгорелите е следствие на температури, значително надвишаващи 900-те градуса на пещите.

През 1986 г. 58-годишен мъж (по ирония на съдбата пенсиониран пожарникар) изгорял в къщата си в Ню Йорк. Всичко, което е останало от него, са два килограма пепел. А за да се изпепели изцяло едно човешко тяло, огънят би трябвало да достигне температура от 2500 оС. За сравнение "домашните" пожари, разрушаващи цели сгради, достигат средно температура от 200 оС.

В научните среди се опитват да обяснят феномена спонтанно самоизгаряне с теорията за т.нар. "ефект фитил": ако човек има тлъстини и е облечен със запалими дрехи, тялото може да изгори като свещ. Документиран случай на "ефект фитил" е изследван през 1965 г. от проф. Джи в университетската болница в Лийдс. Жертвата е била 85-годишна жена, паднала в запалената камина. Трупът изгорял, но овъглените останки били различни от характерните за случаите на спонтанно изгаряне. При спонтанното изгаряне например тялото се изпепелява.

Един от най-авторитетните експерти в областта на проучванията на феномена спонтанно самоизгаряне е Лари Арнолд, шеф на американската група за проучвания на паранормални явления "Пара Сайънс Интернешънъл". Той и Хаймер са събрали много доказателства за случаи на спонтанно самоизгаряне. В болшинството от случаите огънят произхожда от вътрешността на тялото и достига необичайно високи температури.

Хаймер твърди, че феноменът се дължи на реакция между водорода и кислорода, протичаща на клетъчно равнище в човешкото тяло. Мощта на дозирана смес на двата елемента може да се наблюдава при космическите совалки, които използват водород и кислород за гориво във фазата на излитане. При реакцията се произвежда топлина, достатъчна да превърне човешките кости в бяла пепел.

Други теории обясняват феномена с кълбовидни мълнии, с магнитни сили и дори с експлодиране на предозиран метан в червата.

Никой не е присъствал от начало до край на спонтанно човешко изгаряне, но има много свидетели на отделни етапи от "събитието". Един от тях е пожарникарят Джек Стейси. При инспектирането на изоставена къща Стейси се натъкнал на горящото тяло на някакъв скитник, познат в района като Бейли.

- На равнището на корема имаше процеп от десетина сантиметра! - спомня си Стейси. - От този процеп излизаше пламък със сила като при газова горелка!

За да загаси горящия скитник, Стейси вкарва в тялото му пожарогасител.

- Безспорно е, че горенето е започнало вътре в тялото! - категоричен е свидетелят.

През 1982 г. в Едмонтън, околностите на Лондон, умствено изостаналата Джени Сафин пламнала, както си седяла на стола в кухнята на дома си. До нея бил баща й, който видял, че Джени изведнъж "засияла". Секунда по-късно тялото й било обвито в пламъци. Бащата я бутнал върху мивката и пуснал чешмата, викайки зет си, който пристигнал навреме, за да види жената, излъчваща огнени пламъци от тялото си. Огънят бил укротен, но нещастницата починала в болницата.

Полицията дълго разследвала причините за смъртта на Джени. Накрая полицейският агент, натоварен със случая, написал в доклада си, че Джени е жертва на случай на спонтанно човешко изгаряне. Съдебният лекар д-р Дж. Бъртън заявил, че не може да упомене писмено imageтермина спонтанно изгаряне, защото подобно нещо не би трябвало да съществува, и в доклада си определил случая като "фатално стечение на обстоятелствата".

- Пламъците излизаха от устата й, като че ли беше дракон, създавайки шум, приличащ на ръмжене! - припомня си Доналд Карол, свидетел на случай на спонтанно човешко изгаряне.

Отговор на въпросите търсят редица изследователи като Франко Осола, проф. Уйлям Крогман, Иван Сандерсън, Колин Уилсън и др. imageРегистрирани са случаи, при които тялото е напълно изгоряло, но дрехите върху него са непокътнати. Съществуват хипотези, свързващи самозапалването със земния магнетизъм, с т.нар. биоелектричество на човешката психика, с енергии, идващи от друго измерение, и пр. Официалната наука предпочита хипотезата за физическото разпадане, активирано след поемането на определени лекарства. Къде всъщност е истината? Застраховани ли сме срещу собственото си спонтанно изгаряне?

 

Красимир ГЕОРГИЕВ, Евгени АЛЕКСИЕВ




Гласувай:
0



1. wanksta - Интересни случаи
15.01.2008 17:40
Друго,което е важно и неясно за огромен кръг от хора - луната,магнитното поле на земята,ел.потенциал във всеки един от нас и въздуха образуват т.н. "система Нори".Самозапалването е едно от следствията от взаимодействие между отделни компоненти на тази система.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ve6terkata
Категория: Други
Прочетен: 181722
Постинги: 59
Коментари: 39
Гласове: 859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол