Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2008 19:34 - ЛЕОНАРДО КОДИРАЛ ЛИЦЕТО НА БОГ
Автор: ve6terkata Категория: Други   
Прочетен: 2371 Коментари: 0 Гласове:
0



  ОГЛЕДАЛНОТО ИЗОБРАЖЕНИЕ НА НЯКОИ КАРТИНИ ОТКРИВАЛО СКРИТИ ПОСЛАНИЯ imageЛеонардо да Винчи е закодирал лицето на Господ в известната си картина на Дева Мария с Младенеца, твърдят в доклад изследователи от организацията "Огледалото, свещените текстове и картините". Ако платното се погледнело огледално, се откроявало лицето на всевишния, който"пазел душите от покварата на тялото", твърдят учените, Те намират скрити послания и в други известни платна на гения, пише британският в. "Телеграф".

Сканирали образи

Леонардо винаги използвал огаедало, за да изобрази сакралните образи. Затова в много от произведенията му персонажите гледат някъде в пространството, а не към другите фигури, обясняват авторите на доклада. Огледалното изображение на Мона Лиза показвало Светия Граал. Това на младия Йоан Кръстител пък разкривало мистично четирикрако същество, символ на човешкото сътворение. Виждало се и райско дърво.

Ентусиазираните изследователи на огледалния образ твърдят, че Леонардо далеч не бил единственият творец, възползвал се от този способ. Техниката използвали Микеланджело, Рафаело и други художници.

Позицията на Ватикана

След като позицията на изследователите била изпратен във Ватикана, от Светия престол взели отношение по въпроса. " Тази тема безспорно ще предизвика дебат в средите на изкуствоведите. Но всички подобни твърдения се нуждаят от неоспорими доказателства ", се казва в позицията на Ватикана.

Дискусията вече се разгорещи и критиците обявиха, че единственото, което авторите искат да постигнат, са пари. Името на художника е символ и на търговския успех след излизането на бестселъра "Шифърът на Леонардо" от Дан Браун. Писателят развива теорията, че Исус Христос и Мария Магдалена са имали деца и дори проследява премеждията на наследниците им в наши дни. Отговорите на много от важните въпроси били законспирирани от Да Винчи в картината" Мона Лиза".

Саундтрак към, „Страстите Христови"

Манията по книгата провокира и още едно авангардно хрумване. В картината на Леонардо "Тайната вечеря" е "заключена" и музикална композиция, обяви Джовани Пала, италиански музикант и компютърен специалист.

Пала стигнал до този извод след изследвания, продължили четири години. Той нарича мелодията "саундтрак към "Страстите Христови“. "По звучене прилича на реквием", твърди Пала. В книгата си "Тайната музика" той обяснява, че я разгадал, като заместил с ноти определени фрески и символи от картината, които в християнската теология се използват като музикални знаци. В резултат на всичко това Пала получил 40-секундна мелодия, която според него най-добре звучала на орган. 
чудеса.нет



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ve6terkata
Категория: Други
Прочетен: 181853
Постинги: 59
Коментари: 39
Гласове: 859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол