Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2008 18:05 - Руски учен намери обяснение на феномена самозапалване
Автор: ve6terkata Категория: Други   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
0




Студено-плазменото горене било изхвърляне на енергия в тялото

Спонтанното самозапалване или пирокинезата е безспорно едно от най-страшните и загадъчни физически явления. При него хора биват намирани напълно овъглени, без всякакви следи от пожар, но обувките им, например, са непокътнати. Най-сетне обаче зловещият феномен получи научно обяснение. Руският изследовател Анатолий Стьохин, научен сътрудник в института по екология на човека и хигиена на околната среда към Академията за медицински науки, предложи научно обосновано обяснение за причините, поради които някои хора внезапно се самозапалват. Според него явлението е студено-плазмено горене.
Пред журналистката Наталия Мурга той обяснява: "Три четвърти от нас са течни образувания, грубо казано вода. Свободните радикали в нейните молекули могат да събират енергия. Тази енергия може да е слънчева или биологична. В изключителни случаи тя може под формата на квантов поток да бъде изхвърлена навън. Именно това е студено-плазменото горене. При него външната температура на тялото не надвишава 36 градуса, а вътрешната достига 2000 градуса! Почти двойно повече от температурата в пещта на крематориумите". Най-интересното е, че теорията на Стьохин обяснява парадокса при спонтанното самозапалване - липсата на всякакви околни следи от огън. Тъй като студено-плазменото горене е чисто вътрешен процес, то може да овъгли дори костите на човека, но да остави обувките му и столът, на който е седял недокоснати.
Както посочва в статията си Мурга, само на територията на Русия през последните години са отчетени повече от двеста случая на спонтанно самозапалване. При повечето от тях хората са били буквално превърнати в пепел. Най-поразителният случай обаче е този, при който жертвата останала жива. 43-годишната Галина Н., майка на две деца и счетоводител по професия никога не била проявявала каквито и да е екстрасензорни или свръхестествени способности. За преживяването си разказала с документална точност. Оказало се, че се самозапалила докато спяла и се събудила чак когато усетила, че нощницата й гори. Не изпитвала никаква болка само усещала сърцето си много горещо. Изпадналата в паника Галина била спасена от мъжа си, който хвърлил върху горящата нощница завивката. И досега на шията, гърба и гърдите на жената има следи от силните изгаряния.
При друг случай на спонтанно самозапалване в град Томск мъж се подпалил в коридора пред кабинета си. Пламъците стигали до тавана, но човекът дори не направил опит да се изгаси. "Нещастникът изгоря без да помръдне", разказва директорът на томския център по биоенергетика Виктор Фефелов. "Сякаш в него се бяха отключили някакви рефлекси. Впоследствие тялото на мъжа било "изгасено" и изпратено за експертиза. Оказало се, че в белите му дробове нямало никакви следи от въглероден оксид, който винаги се намира при загиналите в обикновен пожар. Най-странното обаче, което може би е доказателство за теорията на Стьохин, било, че опитите огънят да бъде потушен с вода били неуспешни, а околните предмети за пореден път останали непокътнати.



Тагове:   намери,   обяснение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ve6terkata
Категория: Други
Прочетен: 181847
Постинги: 59
Коментари: 39
Гласове: 859
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол